A Sárkány karmai között 

A Fidesz és Kína (I. rész)

 

1999-ben Rogán Antal, a Fidesz Diktatúrellenes Akciócsoprtjának vezetője (igen, ilyen is volt) Kína bojkottjára szólította fel a parlamentben képviselőtársait. 2000-ban – bár nem hivatalos látogatás keretein belül – Orbán Viktor miniszterelnök fogadta a Dalai Lámát.

2003 –ban a Fidesz még közleményben vonta felelősségre Medgyessy Péter miniszterelnököt, amiért a kommunista nagyhatalom fővárosába látogatott. A 2000-es évek elején a Fidesz prominens politikusai különböző Kína-ellenes eseményeken, tüntetéseken szólaltak fel, ruházatukat a szolidaritás jegyében tibeti sállal díszítették.

Balogh Zoltán még 2009-ben is még úgy nyilatkozott a parlamentben, hogy a Kínával való kapcsolatteremtésben ne hagyják figyelmen kívül az emberi jogokat.

Aztán, mint oly sokszor, valami nagyon megfordult a Fideszben.

A „keleti nyitás” jegyében mintha elfelejtették volna korábbi álláspontjukat. Szijjártó Péter külügyminiszter Magyar-Kínai Barátságért Díjjal tüntette ki Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnököt. Egyre szaporodtak a Kína-barát megnyilvánulások a Fideszes képviselők parlamenti padsoraiban. Orbán 2011-ben kijelentette: nem tűri, hogy a Budapestre látogató kínai miniszterelnök tibeti zászlót lásson. A Tibet szabadságáért tüntető csoportokhoz nem csatlakozott többé Fideszes politikus, a résztvevőket rohamrendőrök zavarták haza.

2017-ben Pekingben Orbán Viktor már a Tienanmen téren koszorúzta meg a Népi Hősök Emlékművét, ami az 1989-es diáklázadások véres leverésének állít emléket. Szégyen és döbbenet.

Arról, hogy mi áll Orbánék pálfordulása hátterében, oldalunkon több részből álló cikksorozatot közlünk.

A Volner Párt, mint a normális hang közössége, sem a nyugatról hozott szélsőliberalizmust, sem a tömeggyilkos kínai kommunizmust nem tűri a magyar közéletben.