A Sárkány karmai között 

A Fidesz és Kína (II. rész)

 

2020 nyarán az Európa Parlament elfogadott egy Kínával kapcsolatos állásfoglalást. Eszerint az európai uniós tagállamok elítélik a kommunista Kína emberi jogokat sértő tetteit. Az állásfoglalás kitért Hongkong autonómiájának csorbítására és az ujgur kisebbség elnyomására is.
Az állásfoglalást a Fidesz valamennyi EP-képviselője egyhangúlag megszavazta, kötelezve ezzel Magyarországot is, hogy Kína emberellenes tevékenységét vegye figyelembe a vele kapcsolatos diplomáciai tárgyalások és kereskedelmi szerződések során. Álszentségből jeles….
Tudjuk jól, hogy a saját oligarcháit gazdagító Fidesz-kormányt semmi nem érdekli, ha bizniszről és pénzszerzésről van szó. Amikor a pénz beszél, Orbán Viktor nagy nemzeti és antikommunista szövege elhallgat. De álszentségből az EU nyugat-európai liberális politikusai között sincs hiány. A derék nyugati liberálisainkat éppen azon nagyvállalatok vezetői pénzelik, melyek környezetszennyező ipari tevékenységüket Kínába, vagy kínai közvetítéssel a fejlődő világ más szegény országába szervezik ki. Így amikor környezetvédelemről hallunk tőlük, az kb. ugyanannyira hiteles, mint a kínai kommunista emlékművet koszorúzó Orbán antikommunizmusa.
Jelenleg a világpolitikában egyetlen komoly politikus van, aki ellenáll Kína világhódításának: őt Donald Trumpnak hívják. Igen, az USA elnöke, aki egyszerre mond nemet a liberális szellemi és a kínai gazdasági terrorra. Trump elnök újraválasztásra készül, sok függ rajta, hogy sikerül-e neki. Ha ismét nyer, Orbánék ne is álmodjanak róla, hogy komolyan fogja venni őket.