A Sárkány karmai között 

A Fidesz és Kína (III. rész)

Újabb kínai beruházás Magyarországon – Ez nem vigasztalja azokat, akik Kína miatt vesztették el a munkájukat

Mintegy 17,5 milliárd forintos beruházást hoz Miskolcra a kínai Chervon Auto, a miskolci fejlesztéshez a kormány 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A Volner Párt természetesen nem ellensége a beruházásoknak és a munkahelyteremtésnek. Nem is állítjuk, hogy ne tartsunk fent kapcsolatot, vagy ne kereskedjünk Kínával.
Azt azonban mindenképpen leszögezzük, hogy az egymást követő magyar kormányok két évtizede azt a káros álláspontot képviselték, hogy az oktatás és a képzés feladata egyértelműen a piac kiszolgálása, vagyis a külföldi cégek számára az általuk igényelt tartalmú tudás előállítása. Ezzel szemben egy életképes nemzetállamnak nem lehet célja, hogy külföldi cégeknek futószalagon gyártsa a fegyelmezett, csendes „szakember-rabszolgákat.”
Ez akkor is így van, ha éppen EU-s ország a beruházó, de Kína előnyben részesítése különösképpen komoly aggályokat vet fel. Meggyőződésünk, hogy Magyarország nem lehet Kína európai hídfőállása, nem támogathat egy olyan folyamatot, melynek végcélja az agresszív kínai terjeszkedés a nyugati világban.
Kína már észrevétlenül tönkretette a valaha élvonalba tartozó magyar könnyűipart, most pedig a térség gazdasági megszállásával folytatja. Azért mindenképpen vegyük figyelembe, hogy Kína kommunista diktatúraként sokáig elhallgatta, majd a világra szabadította a COVID-járványt, amiért semmilyen felelősséget nem vállal.
S amíg a bajba jutott magyar vállalkozók nem kapnak semmit, addig a kínai beruházóknak 5,3 milliárd vissza nem térítendő támogatást ad a kormány.
Emiatt bénult le Európa, olyan stratégiailag fontos ágazatok jutottak teljes csődbe, mint a turizmus és vendéglátás, a légi közlekedés, vagy éppen a kulturális ágazat.
Ezt nem lehet néhány száz munkahelyet teremtő összeszerelő üzemmel kárpótolni!